Prijavljena inicijativa
Inicijativa broj 2176
Komentari (3)
Problemi u saobraćaju
  • Slučaj postavljen: 03-10-2019
  • Saobracajna guzva na Batajnickom putu
Zemun Cara Dusana 209 - Zemun - Beograd
  • Model aparata:
  • Marka aparata:
  • Originalni datum slike:
  • Obrada slike:
Vec mesecima se stvara neopisiva guzva na Batajnickom putu u smeru Batajnica Zemun na semaforu kod Pupinovog mosta. Problem je u losoj sinhronizaciji okolnih semafora i velikom saobracaju koji se odvija na mostu i Batajnickom putu. Uz to deo Batajnickog puta od Auto kuce Kole do semafora kod mosta je mogao u sklopu radova na Batajnickom putu (radovi su zavrseni letos) da se bolje resi sa dodavanjem jos po jedne trake. Ovako sada imamo situaciju da se formira u popodnevnim satima kolona od Veterinarskog Zavoda do semafora kod mosta, jer saobracaj koji ide iz naselja Galenika na Batajnicki put dominira i pored znaka stop blokira prolaz vozila koji se krecu Batajnickim putem. Sve to je moguce jer je neverovatan broj bahatih vozaca koji i pored znaka stop ulecu u raskrsnicu ali i zbog toga sto je automobilima iz smera Zemuna --> Batajnica na pomenutoj raskrsnici (bez semafora) dozvoljeno skretanje ulevo prema naselju Galenika. Tako da savesni vozaci koji ne ulaze u raskrsnicu da bi omogucili tim vozilima prolaz u naselje Galenika, a bahati vozaci to koriste i ulaze na Batajnicki put po 5-6 iako imaju STOP znak. U ovoj situaciji jedino resenje je zabraniti skretanje levo sa Batajnickog puta u naselje Galenika(raskrsnica bez semafora) u smeru Zemun Batajnica, i time bi se rasteretio broj vozila na ovoj raskrsnici. Pomenuto skretanje je moguce na raskrnici 1 sa semaforom pre Veterinarskog zavoda.

Postavite nov komentar
Uz komentar priložite:
Komentari (3)
Dobili smo odgovor od Sekretarijata za inspekcijske poslove:

"Prosledjujemo podnesak na postupanje."
11-10-2019 09:22:53
Super sto je neko ovo spomenuo, ali...

Ako se skretanje levo sa Batajnickog puta na Galeniku na prvoj raskrsnici zabrani znakom i dalje ce svi skretati levo kada u raskrsnici nema policije. Jedino sto moze da se uradi po tom pitanju je da se napravi ostrvo sa visokim ivicnjacima ali bi i to ostrvo moralo da ide od skretanja za Pupinov most pa jos bar 50m posle raskrsnice da bi resenje bilo efikasno. Cak i tada, pre semafora kod BN Bosa postoji i skretanje izmedju lokala (vulkanizer, polovan namestaj) tako da bi tu ljudi skretali koji zive na ovoj strani Galenike. Tako da bi ostrvo moralo da se produzi do samog semafora kod BN Bosa.

Mada, mislim da to skretanje nije bas toliki problem jer je to skretanje vec vise od 30 godina tu. Problem sa ovom saobracajnom guzvom je nastao jer su nadlezni problem Pancevackog mosta prebacili na drugi kraj grada otvaranjem Pupinovog mosta i prebacivanjem svog teretnog saobracaja ka Pancevu i Zrenjaninu u nas deo grada.

Veliki problem nastaje onda kada nekoliko kamiona koji idu Batajnickim putem u pravcu Zemuna moraju da skrenu na most. Kako se put siri iz jedne u tri trake na skretanju (koje su prilicno kratke) samo jedan kamion plus jedan automobil koji skrece levo na most prave zastoj jer ostale dve trake zbog njih ostaju zarobljene. Kako kroz zeleno moze da prodje samo taj jedan kamion nastaje guzva, a zamislite kada ih ima npr. 5 koji moraju levo jer pravo u Zemun ne mogu.

Saobracajni strucnjaci su ponovo lose uradili posao, zapravo ne lose nego najjeftinije moguce.

Batajnickim putem ide 7-8 gradskih linija autobusa garantujem da su i oni zbog ovog problema morali da menjaju red voznje, ili ga jednostavno ne postuju.

Kako ja vidim, ovo moze da se resi na vise nacina..

1. Zabraniti teskim kamionima (sleperima) saobracaj Batajnickim putem. Iako bi za to bilo potrebno da se zavrsi Batajnicka petlja postoje nacini da se pre nego sto uopste stignu do ovde (gde je problem najizrazeniji) da se preusmere na stari novosadski autoput (npr kod Zemun Polja ili kod 13. maja). Ako nastave da idu ovuda, put koji je na rekonstrukciju cekao vise od 20 godina i konacno uradjen pre oko dva meseca ce vrlo brzo ponovo morati da se rekonstruise. Ceo put kojim bi isli ako zaobidju Batajnicki im je duzi za nekih 500m.

2. Na raskrsnici kod Pupinovog mosta umesto semafora uraditi kruzni tok. To bi jako bilo potrebno i na nekadasnjoj lakat krivini. Nije bas neko resenje ali je bolje od semafora..

3. Napraviti nadvoznjak ili podvoznjak na ovoj raskrsnici (kod Pupinovog mosta) ako ne zbog nas koji putujemo 15 min. duze automobilima onda zbog gradskog saobracaja (sto bi po meni bilo najbolje resenje).

4. Napraviti novi most (na mestu gde je zapravo Pupinov most trebao da bude) tj. produziti Batajnicku petlju pravo prema Dunavu pa most prema Kovilovu i Padinskoj Skeli (kako izlaz za Batajnicu jos uvek nije zavrsen a mislim da se i ne radi (na tabli je pisalo rok za zavrsetak radova decembar 2013.) ovo zvuci kao nemoguca misija i previse ambiciozna). Onda izmestiti teretni saobracaj ovde gde zapravo i treba da bude, na obilaznici..
05-10-2019 00:58:12
Inicijativa sa linkom stranice je prosleđena na adrese: GO Zemun, Sekretarijat za saobraćaj, JP Putevi Beograda, JKP Beograd put.
03-10-2019 14:52:52
  
INICIJATIVE U KOMŠILUKU
INICIJATIVU PRATI
Obaveštavamo vas da portal Moja inicijativa, jedinstveno mesto za prijem predstavki građana i njihovu distribuciju nadležnima, prestaje sa radom 16. aprila 2020. godine.
S obzirom na to da nakon više od 4 godine transparentnosti, entuzijazma i volontiranja nismo uspeli da zainteresujemo relevantne fondacije i institucije za podršku našem programu, prinuđeni smo na ovaj korak.
Pomenuta podrška je u ovoj situaciji neophodna kako bismo mogli da se na adekvatan način posvetimo unapređenju funkcionisanja aplikacije mojainicijativa.com, i, na taj način, rešavanju problema hiljada građana i organizacija kroz njihovu vidljivost za nadležne organe.
Zahvaljujemo se svima na učešću, pomoći i angažovanju u radu građanskog portala mojainicijativa.com, sa zajedničkim ciljem da svoje okruženje učinimo boljim mestom za život i rad.

Tim Moja inicijativa
Udruženje građana "Klikni glasno"