Ana Šiljković Građanin


Prijavljena inicijativa
Inicijativa broj 2174
Komentari (6)
Životinje - problemi
  • Slučaj postavljen: 03-10-2019
  • Vlasnički psi bez povoca
Šetalište Lazaro Kardenasa, Novi Beograd, blok 45 - Novi Beograd
  • Model aparata:
  • Marka aparata:
  • Originalni datum slike:
  • Obrada slike:
U bloku 45, Novi Beograd, šetalištem Lazaro Kardenasa šeta slobodno mnogo vlasničkih pasa bez povoca. Koliko sam upoznata sa zakonom, pas može biti slobodan samo ukoliko se nalazi u prostoru pogodnom za pse (parkovi za pse) ili u vlasničkom dvorištu. U svakom drugom slučaju psi trebaju biti na povocu. U bloku, kao i na Savskom šetalištu, postoji dosta prostora bez saobraćaja gde uglavnom deca provode vreme posebno zato što se tu nalazi 3 vrtića i jedna škola. Pre godinu dana je moje dete bilo ujedeno od strane jednog vlasničkog psa što je bilo i prijavljeno policiji koja je dala opomenu vlasniku koji se ne pridržava te opomene. Nije problem samo u jednom vlasniku, skoro svi vlasnici pasa u našem bloku se ponašaju na isti način. Pre dva dana sam vraćajući se iz vrtića sa detetom prisustvovala jednom malom incidentu gde je vlasnik psa pustio psa sa povoca a on krenuo da laje i napada ženu sa detetom. Ne znam da li je prijavila slučaj. Slike i snimke ne posedujem, nikada nisam mislila da ću morati da dokazujem nešto što komunalna policija može da zaključi samo da se jednom prošeta šetalištima kroz blok. Uostalom, verujem da bih izazvala bes i nezadovoljstvo vlasnika koje bih slikala i snimala te ne želim da pomislim šta bi onda oni meni uradili. Ovo postaje sve veći problem a mislim da nije poenta da roditelji vezuju decu, već da životinje budu vezane. Molim da se obrati pažnja ili eventualno izreknu opomene vlasnicima pasa, ili možda neke pisane poruke na kritičnim mestima kako bi se izbegle nezgodne situacije.

Postavite nov komentar
Uz komentar priložite:
Komentari (6)
Dobili smo obaveštenje od Sekretarijata za poslove komunalne policije:

"Република Србија
Град Београд
Градска управа града Београда
Секретаријат за послове комуналне милиције
Сектор за нормативно - правне послове и праћење прекршајног налога
Број: 355-63698/2019-ХХХIII-02
22.10.2019. године
Макензијева бр.31
11000 Београд

Обавештавамо вас да је патрола Секретаријата за послове комуналне милиције Градске управе града Београда поступајући по вашој e-mail пријави број 037-1-3758/19 која се односи на проблем пуштања паса без поводника на шеталишту, дана 13.10.2019.године у 13:10 часова извршила контролу комуналног реда на шеталишту Лазаро Карденаса у блоку 45, општина Нови Београд, те није затекла наводе из пријаве. Патрола је обавила разговор са више грађана који су потврдили да се власници паса бахато понашају и да своје псе свакодневно шетају без поводника и корпе, те на тај начин угрожавају децу и остале грађане.

Патрола је дана 14.10.2019.године у 18:07 часова поново извршила контролу комуналног реда на наведеној локацији и није затекла наводе из пријаве, тј. није било власничких паса на шеталишту.

Такође напомињемо да у случајевима када дође до нарушавања комуналног реда, вашу пријаву упутите на број телефона 0800 110 011, како би патроле Секретаријата за послове комуналне милиције благовремено извршили контролу, утврдили чињенично стање и санкционисали прекршиоца."
04-11-2019 15:36:22
Inicijativu sa novim dopisom poslali smo na adrese: Sekretarijat za poslove komunalne policije i JKP - Javno komunalno preduzeće "Veterina Beograd".
22-10-2019 19:25:00
Ova situacija sa psima je postala nepodnošljiva. Pored toga što vlasnici puštaju pse sa povodaca kada postoji razik da taj pas nekoga napadne, tu je i problem potpunog nemara gde te isti psi vrše nuždu. Vlasnici su potpuno ravnodušni prema tome da li je njihov pas izvršio nuždu na zelenoj površinu, trotoaru, ulici ili u parku gde borave deca. Pored toga nikada još nisam video vlasnika koji je počistio iz svog psa, što je u civilizovanim zemljama potpuno normalno i obavezno. Sa druge strane, nevlasnički psi su tek posebna priča. Često su u grupama i znaju biti prilično agresivni. Veterina Beograd se pravda kako nema dovoljno kapaciteta za zbrinjavanje ovih pasa, ali se postavlja pitanje šta su učinili da obezbede te kapacitete. Oni treba da pronađu lokaciju, da imaju plan, naprave eleborat i da na kraju traže novac od grada. Da li su to oni uradili? Najlakše je reći nema kapaciteta.
22-10-2019 09:17:50
Dobili smo odgovor od komunalne inspekcije GO Novi Beograd:

"Поштовани,

Обавештавамо Вас да ће комунални инспектор проверити стање на лицу места и покренути поступак инспекцијског надзора уколико затекне лица у вршењу прекршаја-вођење паса без повоца. Такође, можете се обратити и комуналној милицији која такође има овлашћења на успостављању комуналног реда из области држања домаћих животиња и кућних љубимаца.

Комунална инспекција ГО Нови Београд"

Čekamo odgovor pomenutog nadležnog organa.
11-10-2019 11:42:50
Dobili smo odgovor od Sekretarijata za inspekcijske poslove:

"Поштовани,

С обзиром да је пријава прослеђена надлежном органу, инспекције Секретаријата за инспекцијске послове неће поступати по пријави.

Секретаријат за инспекцијске послове"
11-10-2019 09:23:52
Inicijativa sa linkom stranice je prosleđena na adrese: GO Novi Beograd, Sekretarijat za inspekcijske poslove, Sekretarijat za poslove komunalne policije, JKP Zelenilo Beograd.
03-10-2019 12:26:28
  
INICIJATIVE U KOMŠILUKU
INICIJATIVU PRATI
Obaveštavamo vas da portal Moja inicijativa, jedinstveno mesto za prijem predstavki građana i njihovu distribuciju nadležnima, prestaje sa radom 16. aprila 2020. godine.
S obzirom na to da nakon više od 4 godine transparentnosti, entuzijazma i volontiranja nismo uspeli da zainteresujemo relevantne fondacije i institucije za podršku našem programu, prinuđeni smo na ovaj korak.
Pomenuta podrška je u ovoj situaciji neophodna kako bismo mogli da se na adekvatan način posvetimo unapređenju funkcionisanja aplikacije mojainicijativa.com, i, na taj način, rešavanju problema hiljada građana i organizacija kroz njihovu vidljivost za nadležne organe.
Zahvaljujemo se svima na učešću, pomoći i angažovanju u radu građanskog portala mojainicijativa.com, sa zajedničkim ciljem da svoje okruženje učinimo boljim mestom za život i rad.

Tim Moja inicijativa
Udruženje građana "Klikni glasno"