mick Građanin


Prijavljena inicijativa
Inicijativa broj 2144
Komentari (8)
Ostalo
 • Slučaj postavljen: 22-09-2019
 • Inicijativa za izgradnju ulice
Dragoslava Srejovića (Zvezdara) - Zvezdara - Beograd
 • Model aparata:
 • Marka aparata:
 • Originalni datum slike:
 • Obrada slike:
 • Model aparata:
 • Marka aparata:
 • Originalni datum slike:
 • Obrada slike:
 • Model aparata:
 • Marka aparata:
 • Originalni datum slike:
 • Obrada slike:
 • Model aparata:
 • Marka aparata:
 • Originalni datum slike:
 • Obrada slike:
Usled problema u naselju Mirijevo koji su kulminirali podizanjem barikada stanara Sime Trojanovića i fizičkim onemogućenjem prolaska kroz istu ulicu. Primorani smo na alternativne izlaze iz naselja. To znači da moramo da se krećemo oko 2,4km duže u odnosu na 130metara koliko je trebalo da bi se izašlo na glavnu saobraćajnicu Jovanke Radaković. Time su praktično žitelji svih ulica Dragoslava Srejovića na Zvezdari postali zatočenici jednog dela bahatih komšija kojima je samo profit u glavi.

Traženjem alternative došli smo do saznanja da je 2002 godine donet urbanistički i građevinski plan pod nazivom Makrograđevinski blok B, Mirijevo, Zvezdara. Kao što obično biva u našoj državi projekat nikad nije realizovan. Po tom projektu pomenut deo naselja je trebao da ima 3 izlaza(ulice Nova A2, Nova B1 i Nova B3) koje vode direktno na glavnu saobraćajnicu. Usled nemara Opštine, Grada i Državnih organa jedini izlaz nam je bila ulica Sime Trojanovića koja je takođe predviđena i obuhvaćena planom izgradnje. Samim tim vlasnicima parcela na trasi ulice nije bila dozvoljena gradnja ali su oni ipak izgradili ogroman broj kvadrata koji nije legalan.

U potrazi za rešenjem saznali smo da je 2013 godine deo naselja izašao na ulice(oko 300 ljudi), blokirao saobraćaj i Opštinu Zvezdara zahtevajući da im se omogući izlaz na glavnu saobraćajnicu.

Tom prilikom Opština je razgovarala sa građanima i našli su rešenje u vidu SAGLASNOSTI koje su potpisali tadašnji predsednik opštine Zvezdara Edip Šerifov, VD Dir. Direkcije za građevinsko zemljište Tatjana Popović i vlasnici parcela na kojima je trebala da se izgradi ulica Savić Mila, Savić Jovan i Cukavac Dragan. Obzirom da su oni (i dalje imaju) imali nelegalno izgrađen objekat, uslovili su državne organe sa odštetom za neki voćnjak i odustajanje od rušenja nelegalnog objekta. Došli smo u posed navedenog dokumenta.

Po odlasku u Katastar-RGZ ustanovili smo da su isti potpisnici(vlasnici parcela) u saradnji sa organima RGZ opstruisali donošenje rešenja na predmete 952-02-020-4479/2013 и 952-02-22-4602/2010 koje je bilo potrebno da Direkc. za građ. zemljište nastavi sa svojim poslom ucrtavanja planova i eksproprijacije. Nakon višemesečne borbe i zahteva da se posao uradi doneseno je rešenje koje mi nismo dobili na uvid i koje je poslato Direkciji. Po kontaktu sa Direkcijom rečeno nam je da Opština mora da donese određene propise za nastavak radove.

Kontaktirali smo sve opštinske zvaničnike od predsednika, zamenice i svih članova veća a vezano za izgradnju pomenute ulice ali niko nam do danas nije odgovorio. Takođe kontaktirali smo sve gradske nadležne službe i niko nam nije odgovorio. Na sajtu https://a3.geosrbija.rs/ zvanični sajt RGZ postoji jasno u planovima ucrtana ulica koja nikad nije izgrađena. Na svako naše pitanje Opština i Grad ne žele da nam odgovore i odbijaju bilo kakvu komunikaciju sa nama.

Treba naglasiti da je u nepovoljan položaj stavljeno 45 uredno registrovanih Stambenih zajednica, oko 40 kuća u privatnom vlasništvu, određen broj privatnih firmi i nekoliko neregistrovanih SZ. To je oko 4000 ljudi koji su pogođeni nemarom opštine Zvezdara, ne znam da li je potrebno naglasiti da su svi pomenuti objekti LEGALNI i da smo svi poreski obveznici čiji je novac na konto prodatih kvadrata i poreza na apsolutna prava ozišao u budžet Grada koji je trebao da nam obezbedi osnovne uslove za život a da ne govorimo inkasiranje poreza na nekretnine svake godine.

Obzirom da za naš deo naselja postoji plan detaljne regulacije iz 2002 godine Makrograđevinski blok B, GO Zvezdara, Mirijevo a koji je potvrđen 2006, 2010 i 2016 Sl.listu grada Beograda" br.47/16., smatramo da je od izuzetne važnosti pronaći način da gradske i državne službe počnu da razgovaraju sa nama i da je krajnje vreme da se ovaj problem reši.
Prateća dokumentacija

Postavite nov komentar
Uz komentar priložite:
Komentari (8)
Dobili smo odgovor od Sekretarijata za saobraćaj:

"Поштовани,

Доношење планова детаљне регулације је основ за експропријацију и изградњу нове уличне мреже. По доношењу плана детаљне регулације, Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда је у обавези да реализује јавне саобраћајне површине. По изградњи јавних саобраћајних површина, управљач пута је задужен за њихово одржавање.

Срдачан поздрав
Секретаријат за саобраћај
Одељење за информисање"

Inicijativu sa odgovorom Sekretarijata za saobraćaj poslali smo na adrese: Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda J.P. i GO Zvezdara.
23-10-2019 19:12:45
Dobili smo odgovor od Sekretarijata za inspekcijske poslove:

"Поштовани,

С обзиром да је пријава прослеђена надлежном органу, инспекције Секретаријата за инспекцијске послове неће поступати по пријави.

Секретаријат за инспекцијске послове"
30-09-2019 13:26:49
Dobili smo odgovor od Republičkog geodetskog zavoda:

"Поштовани,

Обавештавамо вас да за формирање улица није надлежан Републички геодетски завод, већ локална самоуправа, па акт треба проследити општини Звездара.

Сектор за катастар непокретности"

Inicijativu sa odgovorom Republičkog geodetskog zavoda poslali smo na adresu GO Zvezdara.
30-09-2019 13:26:11
Informacija iz Direkcije za gradsko građevinsko zemljište...

Sve što je do sad urađeno u proteklih 7 godina nije validno!

Naime "neko" ko je radio na predmetima je napravio grešku i ceo predmet radio po prvobitnom projektu a ne po izmenjenom iz 2013 godine.

Čak i kad bi se dobio dokument iz RGZ neće biti ništa validno jer je sve pogrešno urađeno.

Šta sad možemo da uradimo? Kome se obratiti??? Ko je odgovoran za ovakve stvari??
30-09-2019 11:38:00
Inicijativu sa materijalima poslali smo na adresu Republičkog geodetskog zavoda.
25-09-2019 15:00:25
Informacija iz Direkcije za gradsko građevinsko zemljište je ta da je prvi deo posla urađen po pitanju izrade dokumentacije za izgradnju ulice, dobijena je saglasnost. Ali opet postoji problem u Katastru koji opet stvara probleme svojim neradom i zadržava predmet evo treći mesec. RGZ mora doneti UVERENJE O DEOBI PARCELA kako bi Direkcija mogla da nastavi sa izradom elaborata.
24-09-2019 15:15:25
Inicijativa sa linkom stranice je prosleđena na adrese: GO Zvezdara, Sekretarijat za inspekcijske poslove, Sekretarijat za saobraćaj, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, Sekretarijat za poslove legalizacije objekata, Sekretarijat za imovinske i pravne poslove, Sekretarijat za investicije, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
22-09-2019 11:59:30
Drugi deo dokumenta SAGLASNOST, druga slika prikazuje pogođen deo naselja sa blokadom ulice Sime Trojanovića i treća slika koja pokazuje crvenom linijom postavljene barikade a plavom razdaljina od glavne saobraćajnice.
22-09-2019 11:45:34
 
INICIJATIVE U KOMŠILUKU
INICIJATIVU PRATI
Obaveštavamo vas da portal Moja inicijativa, jedinstveno mesto za prijem predstavki građana i njihovu distribuciju nadležnima, prestaje sa radom 16. aprila 2020. godine.
S obzirom na to da nakon više od 4 godine transparentnosti, entuzijazma i volontiranja nismo uspeli da zainteresujemo relevantne fondacije i institucije za podršku našem programu, prinuđeni smo na ovaj korak.
Pomenuta podrška je u ovoj situaciji neophodna kako bismo mogli da se na adekvatan način posvetimo unapređenju funkcionisanja aplikacije mojainicijativa.com, i, na taj način, rešavanju problema hiljada građana i organizacija kroz njihovu vidljivost za nadležne organe.
Zahvaljujemo se svima na učešću, pomoći i angažovanju u radu građanskog portala mojainicijativa.com, sa zajedničkim ciljem da svoje okruženje učinimo boljim mestom za život i rad.

Tim Moja inicijativa
Udruženje građana "Klikni glasno"