MarkoBg Velegrađanin


Prijavljena inicijativa
Inicijativa broj 1878
Komentari (6)
Grafiti
  • Slučaj postavljen: 13-04-2019
  • Grafiti i fasada Planetarijuma na Kalememgdanu
Bulevar Vojvode Bojovica, Kalemegdan, Donji grad - Stari grad - Beograd
  • Model aparata:
  • Marka aparata:
  • Originalni datum slike:
  • Obrada slike:
Postovani, citam danas u "Politici" kako se renovira sala Planetarijuma na Kalemegdanu uz ovu sliku.

Da li je moguce da fasada Planetarijuma ovako izgleda? Popucala, memljiva, sa grafitima isaranim karikaturama politicara?

Postoji li svest ljudi o tome kakav utisak sve to ostavlja kad se pogleda spolja. Sramota.

Apelujem na nadlezne sluzbe da ne renoviraju Planetarijum samo iznutra, vec srede fasadu i spolja, kao i da uklone ove grafite sa fasade.

Postavite nov komentar
Uz komentar priložite:
Komentari (6)
Поштовани,

Поводом Ваше иницијативе заведене под бројем 1878, а имајући у виду информацију добијену од Астрономског друштва "Руђер Бошковић" да је у конкретном случају потребно обавити свеобухватну реконструкцију објекта која подразумева обимне грађевинске радове, обавештавамо Вас да ГО Стари град није ни власник објекта нити управљач, те иста нема овлашћења нити надлежности да предузима било какве радове.

Срдачан поздрав!
13-05-2019 14:48:50
Nov opis poslali smo na adresu Astronomskog društva “Ruđer Bošković“.
16-04-2019 14:55:35
Postovani, zahvaljujemo na vremenu koje ste odvojili da nam odgovorite, jer se mnogo puta desava da nadlezne sluzbe i ne reaguju, pa tek posle par prijava daju nekakav odgovor.

Svakako cekamo sada odgovor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i Sekretarijata za informisanje.

Hvala
16-04-2019 14:41:10
Dobili smo obaveštenje od Astronomskog društva “Ruđer Bošković“:

"Поштовани пријатељи,

Захваљујемо се на вашој иницијативи.

Поменули сте графите, међутим ствар је много озбиљнија. Зграда планетаријума је у веома лошем стању. Зидови, дебљине један метар, упијају влагу из земље, а никада нису хидроизоловани. Уз то, оловни прекривач крова је оштећен (пробијен) на више места каменицама бацаним са Горњег града Тврђаве, као и пластични полусферни покривачи светларника на куполи грађевине. У северном делу грађевине оловни кров има контранагиб, тако да задржава "језерце" воде на себи након кише. Олуци су у лошем стању и делом лоше нивелисани. Све ово скупа чини да су зидови и споља и унутар објекта пуни влаге, што чини бесмисленим свако кречење. Услед тога, на појединим деловима објекта, и споља и унутра, је отпао малтер, па се виде цигле. Дакле, пре кречења неопходно је извршити комплетну хидроизолацију и малтерисање објекта. Због влаге није могућ ни стални боравак запослених у објекту.

Велики проблем је и стање воденог чвора у објекту. Тренутно је довод воде затворен јер је водоводна цев оштећена негде код капије Карла VI. Оба тоалета у планетаријуму (мушки и женски) захтевају комплетно реновирање. Није нам познато где се налази наша септичка јама, па тако ни где одлазе отпадне воде (на Београдској тврђави не постоји канализација).

Од свог отварања, пре педесет година, у планетаријуму никада није била успешно решена климатизација, тако да је потребно и по том питању направити пројекат.

Према томе, за решавање ових проблема потребне су озбиљне грађевинске интервенције, тј. знатна финансијска средства. Без грађевинског сређивања објекта, тј. обезбеђења одговарајуће микроклиме, није могућ ни смештај планетаријумског пројектора нове генерације, а што је циљ Астрономског друштва "Руђер Бошковић".

Свуда у свету, и оном најбогатијем, планетаријуми, народне опсерваторије и сл. су дотиране установе, које без помоћи са стране не могу да функционишу. Приходи Астрономског друштва "Руђер Бошковић" ни у сну нису довољни да покрију ни много мање потребе, а камо ли горе наведене.

У више наврата обавештавали смо Град и Завод за заштиту споменика о потреби санације објекта планетаријума међутим решења није било.

У ситуацији када нам је свака помоћ неопходна још једном вам се захваљујемо и срдачно вас поздрављамо!

Астрономско друштво "Руђер Бошковић" "

Inicijativu sa obaveštenjem Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" poslali smo na adrese: Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i Sekretarijat za informisanje.
15-04-2019 20:26:26
Dobili smo odgovor od JP “Beogradska tvrđava”:

"Poštovani,

Planetarijum na Donjem gradu nalazi se u sastavu Astronomskog društva “Ruđer Bošković“, u čijoj je ingerenciji i održavanje objekta.

Srdačan pozdrav,
JP "Beogradska tvrđava"
Terazije 3/V
11000 Beograd, Srbija
Tel/Faks: 011/2620 685
www.beogradskatvrdjava.co.rs
office@jpbt.rs"

Inicijativu sa odgovorom JP “Beogradska tvrđava” poslali smo na adresu Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".
15-04-2019 15:02:51
Inicijativa sa linkom stranice je prosleđena na adrese: GO Stari grad, JP Beogradska tvrđava, Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".
14-04-2019 07:13:30
  
INICIJATIVE U KOMŠILUKU
  • Znak pao
  • Objavio Edelman
  • Prijavljena inicijativa
INICIJATIVU PRATI