nbg_sava Gradski krstaš


Prijavljena inicijativa
Inicijativa broj 1729
Komentari (12)
Životinje - problemi
  • Slučaj postavljen: 08-02-2019
  • Blagovremeno rešavanje problema sa pticama oko Save
Gandijeva 143 - Novi Beograd
  • Model aparata:
  • Marka aparata:
  • Originalni datum slike:
  • Obrada slike:
Molba za nadležne službe da pravovremeno reaguju, odnosno da izvrše akcije suzbijanja prekomernog broja ptica, koje će sa prvim danima proleća krenuti da prave pakao na svim parkinzima.

Postoje razne dozvoljene metode, poput premeštanja gnezda, postavljanje lažnih jaja i sl. koje mogu doprineti rešavanju ovog problema.

Postavite nov komentar
Uz komentar priložite:
Komentari (12)
Inicijativu sa novim dopisom i materijalima poslali smo na adresu Zavoda za zaštitu prirode Srbije.
19-08-2019 20:37:35
Podsetnik za Zavod za zaštitu prirode Srbije - molba da se potez savskih blokova (a posebno deo između blokova 70 i 70a) uvrsti u prioritetno područje sa kog će se obaviti uklanjanje gnezda kada za to dođe vreme.
18-08-2019 18:35:20
Inicijativu sa novim dopisima poslali smo na adrese: Zavod za zaštitu prirode Srbije i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
21-05-2019 11:52:03
Malopre su napale ženu sa bebom u kolicima - šta sada? Šta u slučaju da je bilo nekih ozbiljnijih povreda?
21-05-2019 10:16:21
Zavod za zaštitu prirode je nadležan za ovaj problem:

https://www.blic.rs/vesti/beograd/vrane-napadaju-beogradjane-evo-zasto-su-ove-ptice-agresivne-uvek-u-maju-i-junu-i-kako/nqpg22g

Napadi na Novom Beogradu su svakodnevni i veoma je šteta što se ovo nije rešilo na vreme izmeštanjem gnezda.
21-05-2019 08:15:04
Dobili smo odgovor od Sekretarijata za inspekcijske poslove:

"Postovani,

Sekretarijat za inspekcijske poslove ne vrsi nadzor nad resavanjem problema ptica graktalica.

Sekretarijat za inspekcijske poslove"

Čekamo odgovor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
25-03-2019 10:46:24
Inicijativu sa novim dopisom i dokaznim materijalom poslali smo na adresu: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Sekretarijat za inspekcijske poslove.
24-03-2019 15:09:30
Evo na šta mislim kada kažem da je ptica graktalica previše - na svakom drvetu se nalazi po desetak gnezda, namnožile su se preko svake mere.

Da li je iko u ovom gradu nadležan za tako nešto? Služba zoohigijene? Lovačka društva?
23-03-2019 17:19:30
Hvala na savetima, ali sve te stvari su uzete u obzir pre pisanja ove inicijative, sa mnogo detaljnijim poznavanjem situacije na terenu.

Neka strucnjaci prebroje, moje je da upoznam nadležne službe da problem postoji, da je gačaca sada na stotine (ne desetine) i da sva predložena rešenja ne piju vodu u praksi.

11-02-2019 18:51:11
Ako vam ptice ukake auto na parkingu to nije pokazatelj da ptica ima puno. Ptice obicno noce u posebnoj vrsti drveca, sa gustim krosnjama, tipa cempresa, gdje se skupljaju. Tako da zestoko uneredjeno auto ispod drveta ili drvoreda moze da znaci i npr da vam manjka pogodnog drveca i drvoreda, a ne da imate visak ptica. Da bi neko zakljucio da postoji stetna eksplozija neke populacije onda to treba da se uradi brojanjem od strane strucnjaka po priznatim metodologijama. Kad se utvrdi da problem zaista postoji, onda mu se trazi uzrok. Npr visak otpada na ulicama moze biti jedan od problema, zatim devastacija stanista negdje izvan grada, pa su se ptice preselile, moze zaista biti hiljadu uzroka. Tada se uklanja osnovni problem, a ne gnijezda, jaja itd... Jer dok god ima nesto sto populaciju hrani ili dovodi tu, ona ce stalno da se uvecava ili dolazi, i to mnogo brze od bilo koje metode uklanjanja. Ne zaboravite, ptice imaju vaznu ulogu u gradovima, medju kojim i suzbijanje insekata, kao sto su muve, komarci, buba svabe itd. Vi to ne vidite, kao sto vidite izmet na automobilu, ali bi ste jako osjetili na svojoj kozi ako bi ste naskodili pticama. To sto ptice rade za vas je jedan vid ekosistemskog servisa. U prevodu i da pojasnim plasticno, mnogo vam jeftinije dodje pranje automobila, nego sve sto bi ste potrosili na sprejeve, mrezice i lijekove zbog ujeda napasnika i prenosa bolesti od strane istih. Zato je bolje vidjeti koja su to okupljalista ptica, pa u krajnjem slucaju auto i pokriti, nego skociti u zakljucak koji ce vam se obiti o glavu.
11-02-2019 16:54:16
  
INICIJATIVE U KOMŠILUKU
  • Bankina
  • Objavio Tanakh
  • Prijavljena inicijativa
INICIJATIVU PRATI